Izgradnja saune

 

Izgradnja saune


Izgradnja saune

Izgradnja sauna od panela i letvica za klupe, izolacije, vrata i ostale opreme zahtijeva znanje i iskustvo stolara. Kraći put do željenog užitka je izabrati jednu od montažnih sauna. Koliko dugo je potrebno za izgradnju saune ovisi o domišljatom konceptu imajući u vidu upute za maksimalnu funkcionalnost i sigurnost, u svrhu dobre kvalitete i jamstva pouzdanog korištenja godinama.

Gdje smjestiti saunu?

U principu možete instalirati sauna gotovo bilo gdje. Jedini uvjet je da, iz sigurnosnih razloga, minimalna visina stropa bude 1900 mm. Prednost je imati tuš u blizini, tako da se kupaonica često čini idealno mjesto za saunu, ali dio lođe ili vrta, prostor u potkrovlju ili podrumu, ili bilo koja prostorija u domu, također može biti idealno mjesto za stvaranje vlastitog kućnog wellness prostora. Prilikom planiranja izgradnje saune imajte na umu potrebnu raspoloživu snagu električne energije (oko 1 kW za svakih 0,9 do 1,3 kubičnih metara prostora), popločan pod koji se lako čisti, te dovod vode ukoliko planirate instalaciju Combi peć s automatskim refill sistemom.

Izgled saune

Izgledu i funkcionalnosti vaše saune u mnogome doprinosi položaj klupa u sauni. Više nivoa klupa praktično je rješenje kada želite ponuditi djeci i ostalim korisnicima izbor temperature.
Kvaliteta i dezen drvenih panela ili kombinacija više vrsta materijala za zidne obloge u mnogome doprinose jedinstvenom izgledu saune. Klupe, nasloni i dekor ploče mogu biti dizajnirane na mnogo različitih načina. Kvalitetna izrada, trajnost konstrukcije i kvalitetna završna obrada materijala veoma su važan čimbenik u postizanju funkcionalnosti i dugotrajnosti saune.
Diskretna rasvjeta u kutu saune, svjetlo u boji, „zvjezdano nebo“ ili LED rasvjeta, samo su neke od mogućnosti stvaranja jedinstvenog ugođaja. Imajte na umu i potrebu čišćenja saune, stoga nije loše predvidjeti mogućnost jače rasvjete za tu namjenu, pogotovo ako planirate veći broj korisnika, što iziskuje češće i temeljitije čišćenje. Vjedra, varjače, raspršivači aromatičnih mirisa, termometar, higrometar, pješčani sat, samo su dio asortimana pribora koji omogućava stvaranje jedinstvenog ugođaja ili povremena osvježenja ponude korisnicima saune. Za postizanje kvalitete koju očekujete, pojedinačna oprema i pribor proizvođača Harvia, odličan su izbor.

Zidovi i strop

Unutrašnjost saune obložena drvenom oblogom je tradicionalni i najčešći izbor. Možete preferirati drvo bez čvorova, kao što je joha, jasika, crveni cedar, hemlok... Međutim, ako želite čvorove kao dekorativni element i financijski povoljniju varijantu, drvo smreke i bora je također pogodno za oblaganje saune. Iza drvenih panela trebate izolirati zidove i strop pomoću eko izolacionog sloja debljine cca 4 cm i aluminijske folije. Ako se sauna naslanja na hladne vanjske zidove, dobro je ostaviti procjep između vanjskog zida i izolacije u sauni kako bi spriječili kondenzaciju. Odabir kamena ili keramike kao obloge na nekim stranicama unutar saune može doprinjeti atraktivivnom ambijentu, ali imajte na umu da gusti, čvrsti materijali na zidovima znače malo duže vrijeme zagrijavanja saune i ponekad iziskuju peć veće snage.

Vrata

Vrata sauna uvijek se moraju otvoriti prema van i zatvarati pomoću sigurnosnog mehanizma za tu namjenu. Profesionalno proizvedena vrata uvijek su najbolji izbor.

Pod u sauni

Najbolje rješenje je da imate istu vrstu poda unutar saune kao i u vanjskom prostoru. Najčešće je to keramička ili kamena podloga. Prednost, ali nipošto nije nužno, je odvod na podu saune zbog lakšeg čišćenja.

Ventilacija saune

Uobičajena je najjednostavnija ventilacija prema tradicionalnom principu prirodne cirkulacije zraka gdje je dovod zraka kroz zid ispod peći i otvor na zidu u gornjem dijagonalnom suprotnom kutu. Ispust zraka uvijek mora voditi u istu prostoriju iz koje i ulazi zrak.

Prozračivanje saune bi trebalo biti pravilno miješanje toplog i hladnog zraka unutar cijelog prostora. Drugi razlog za ventilaciju je povlačenje vrućeg zrak oko grijača i premještanje topline na najudaljenije dijelove prostora. Pozicioniranje ulaznih i izlaznih otvora može varirati ovisno o dizajnu saune ili željama vlasnika. Ulazni otvor može biti instaliran na zid direktno ispod peći (sl. A). Kada koristite mehaničku ventilaciju, ulazni otvor mora biti postavljene najmanje 60 cm iznad peći (sl. B) ili na stropu iznad peći (sl. C). Ovako pozicionirana ventilacija, omogućava miješanje hladnog zraka, koji ulazi u saunu sa vrućim zrakom iz peći i dovođenje svježeg zraka za korisnike sune. Preporučena veličina za ulazni otvor je 5-10 cm. Izlazni otvor bi trebao biti postavljen dijagonalno nasuprot ulaza zraka. On može biti instaliran blizu poda, ili blizu stropa tako da vodi zrak van kroz cijev iznad stropa do ulazne prostorije, ili ispod vrata (u kupaonicu). U ovom slučaju utor praga mora biti najmanje 5 cm, a poželjno je da postoji dobra ventilacija u kupaonici. Veličina izlaznih otvora treba biti dva puta veća od ulaznih.

Odabir peći za saunu

Izlazna snaga peći mora biti prilagođen veličini saune. Kao pravilo, potrebna vam je peć koja proizvodi oko 1 kW za svakih 0,9 do 1,3 kubičnih metara prostora. Saune s velikim staklenim površinama, kamenim zidom ili drugim gustim oblogama, zahtijevaju peć sa više izlazne snage, stoga se izračun povećava za 1,2 m3 za svaki m2 takve površine. Vrsta saune koju želite je također važan podatak pri odabiru prave peći.
Najčešće su peć i vrata smješteni na isti zid saune, ali nije pravilo. Prilikom planiranja smještaja peći i ostalih elemenata saune, važno je osigurati dobru cirkulaciju zraka i minimalne sigurnosne udaljenosti peći od zidova prema priloženim uputama uz svaki model peći. Podsjećamo vas da električne instalacije mora izvesti kvalificirani električar.

I za kraj

Želite investirati u dobar osjećaj, dobro zdravlje i vitalnost iz godine u godinu, rješenje je jednostavno - investirajte u saunu. Time ćete dobiti priliku uživati kad god poželite, nadopuniti mogućnosti za odmor i druženje s obitelji i prijateljima ili stvoriti svoje vlastito utočište od briga i stresova.