Infracrvena dubinska toplina

 

Infracrvena dubinska toplina


Infracrvena dubinska toplina

Infracrvene kabine se ubrajaju u najvrednije pronalaske u svrhu prevencije zdravlja. U njima se ostvaruje kontrolirano djelovanje infracrvenog zračenja, odnosno zračenje topline iz adekvatnog izvora na tijelo, baš kao što je to slučaj u tradicionalnim saunama ili parnim kupeljima, ali na znatno nižoj temperaturi, bez potrebe za vlagom u zraku. Infracrveni keramički grijači postavljeni na stijenke kabine, griju manji prostor i toplina infracrvenog zračenja nježno se prenosi duboko u tkivo po cijelom tijelu oslobađajući ga raznih toksina koji opterećuju organizam. Stoga sa sigurnošću možemo reći da infracvenu kabinu može koristi svatko, bez obzira na starosnu dob.

Infracrvena dubinska toplina koja duboko prožima tkivo pozitivno deluju na kožu, mišićno tkivo, napetost, zglobove, probavu, bolove, imunološki sistem... Takva toplina liječi i opušta mišiće i tetive, podstiče izgradnju kostiju, uklanja bol, oživljava kožu, regulira krvni tlak, podstiče metabolizam, krvotok i srčani mišić, djeluje pozitivno na probavu, na energetske centre, aktivira imunološki sistem, relaksira i podstiče životnu radost. Infracrvena dubinska toplina idealna je u borbi protiv reumatizma i apsorijaze, a umanjuju i rizik povreda mišića kod sportaša koji koriste infracrvenu kabinu prije i poslije treninga.

Prevencija i održavanje zdravlja

Redovno znojenje infracrvenim tretmanima je vrlo zdravo. Analize su pokazale da je količina izlučenih materija kao što su otrovi i teški metali višestruko veća nego npr. kod tradicionalne saune. Naše tijelo znojenjem izbacuje pod normalnim uvjetima oko 1 do 2 litre tekućine dnevno, kod težih psihičkih opterećenja i do 1,5 litru po satu. Zajedno s tekućinom se izlučuju i otrovi te drugi toksični nus proizvodi. Zato vrijedi pravilo: znojenje je zdravo!

Infracrveno zračenje ima pozitivan efekt na prevenciju bolesti srca i krvožilnog sustava, potiče opuštanje, smanjenje stresa i osjećaj ugode.

Redovita primena omogućava bolju kontrolu tjelesne mase.

Podsticanjem cirkulacije koža može slobodno disati, postaje mekša, elastičnija, mladolikija i ljepša.

Topina infracrvenog zračenja se u medicini koristi kod liječenja: napetosti mišića, oboljenja kože, hladnih ruku i nogu, bolova u zglobovima, bolova u leđima, vratu, astme, reume, artritisa, alergija, gihta, celulita, sportskih povreda, migrene, visokog i niskog krvnog tlaka, nesanice, smetnji u vezi sa cirkulacijom, djeluje umirujuće kod menstrualnih tegoba itd.

Terapija infracrvenim zrakama

Infracrveni zraci podižu tjelesnu temperaturu organizma za 2 do 3 stupnja, što pomaže borbi tijela sa patogenim mikroorganizmima i uzročnicima infekcija.
Duge infracrvene zrake dio su prirodnog spektra svijetla koji je ljudskom oku nevidljiv, ali se može osetiti kroz toplinu. Djeluju na procese u organizmu prodirući do čak 5 cm ispod kože, čime podstiču dvije, za zdravlje vrlo bitne funkcije: detoksikaciju i cirkulaciju. Infracrveno zračenje omogućava prirodnu detoksikaciju organizma, oslobađajući ga teških metala, nemetalnih toksina, ostataka pesticida, herbicida i drugih sintetičkih materija. Eliminacija toksina iz organizma odvija se najčešće putem znoja, ali i putem urina i stolice. Na ovaj način povećava se i sposobnost kože za daljnju eliminaciju toksina. Boravkom u infracrvenoj sauni postižu se rezultati dobri kao kod napornog treninga, ali sa puno manje truda. Takođe se stimuliraju ćelije na otpuštanje toksina, koji potom mogu biti eliminirani iz organizma putem jetre i crijeva.

Infracrvenim zračenjem postižemo (prodiranjem duboko u tkivo) pojačanu cirkulaciju bez izazivanja stresa za organizam. Za samo nekoliko minuta infracrvena sauna duboko opušta tijelo, smanjuje kronične bolove i povećava protok krvi.