Aromaterapija u sauni i parnoj kupelji

 

Aromaterapija u sauni i parnoj kupelji


Aromaterapija u sauni i parnoj kupelji

Aromaterapija je dio fitoterapije, što podrazumjeva kontrolirano korištenje eteričnih ulja u svrhu očuvanja zdravlja te liječenja i prevencije bolesti, na svim razinama čovjekovog postojanja. Kemijski sastav  eteričnih ulja farmakološki djeluju na tkiva i organe, hormonski i živčani sustav, svojim mirisom djeluju na raspoloženje i emocije, svojom energijom djelujui na ljudsko energetsko polje, stoga eterična ulja idealno služe holističkom pristupu čovjeku i njegovim potrebama.

Načini raspšivanja aromatičnih mirisa u sauni:

Klasičan i najčešći način upotrebe aromatičnih mirisa u sauni je dodavanje aroma u vjedro s vodom i posipanje pomoću varjače preko vrućeg kamenja.aromatic

Postavljanjem "Sauna Aromatic" dodatka iznad peći u sauni dobivamo mogućnost kontinuiranog kapanja aromatičnih pripravaka po uzavrelom kamenju.

Drugi način je postavljanje automatskog raspršivača mirisa (difuzera). Osim komfora, mogućnosti programiranja, prednost takovog načina raspršivanja mirisa je što se ulja ne griju već se hladna i nepromijenjena raspršuju u prostor. Raspršivanje aromatičnih mirisa u parnim kupeljima dobiva se na sličan način pomoću difuzera. Razlika je što se difuzer za parnu kupelj isporučuju kao dodatna opcija uz generator pare i upravlja pomoću zajedničkog upravljačkog panela, istovremeno s ostalim funkcijama parne kupelji.

Aromatični mirisi za saune:

Eukaliptus
Eterično ulje eukaliptusa je prodornog tropskog mirisa. Jedno je od najjačih antiseptičkih ulja. Koristi se za spuštanje povišene temperature i za inhalaciju. Olakšava disanje, smanjuje simptome gripe, pomaže otapanju naslaga sluzi, umanjuje bolove i jača imunitet.

Breza
Breza pruža olakšanje mišićima nakon napornih vježbanja i odlična je za detoksikaciju organizma.

Bor
Eterično ulje bora ljekovito djeluje pri svim infekcijama dišnih puteva, astme i bronhitisa. U kombinaciji s eteričnim uljem eukaliptusa pojačava mu se djelotvornost.

Borove iglice
Eterično ulje borove iglice ljekovito djeluje pri svim infekcijama dišnih puteva, astme i bronhitisa, pomaže kod iskašljavanja, ublažava bolove u mišićima i potiće cirkulaciju. Potiče i osvježava, otklanja napetost, jača psihičku sposobnost i povećava otpornost organizma.

Menta
Menta ubrzava razmenu tvari u organizmu, regulira probavu, olakšava prehladu, virozu, upalu dišnih organa, olakšava disanje, ublažava reumatizam i bolove u mišićima i zglobovima.

Naranča
Naranča je prisutna u aromaterapijskim uljima za uklanjanje celulita jer potpomaže eliminaciju i razgradnju potkožnog tkiva. Eterično ulje naranče regenerira ćelije kože i preporučuje se za njegu suhe kože. Miris eteričnog ulja naranče djeluje smirujuće na ljudsku psihu stoga se najčešće koristi za opuštanje u večernjim satima.

Jabuka
"Ako vas muče problemi s kilogramima, pri ruci uvijek imajte aromu jabuke. Nakon što nosnicame osjete taj miris, apetit će nestati u trenu." Nakon ovoga ne preostaje nam ništa drugo nego koristiti ovu aromu kada od sauna tretmana očekujemo i malu pomoć pri postizanju vitke linije.

Borovnica
Eterično ulje borovnice izvanredno deluje kod problema kože: akni,  malih rana, opekotina, dermatitisa, ekcema. Ugodan miris i njegova odlična antiseptična svojstva čine to aromatično ulje pogodnim za korištenje u saunama s više posjetitelja.

Ružmarin
Okrepljujuće aromatično ulje osvježava, vraća energiju, olakšava pri stanju tjeskobe... Stimulira metabolizam, olakšava probavne tegobe, jača imunološki sustav i potiče izmjenu tvari u organizmu.

Divlja ruža
Eterično ulje divlje ruže prirodna je pomoć koži za povrati svoju prirodnu boju i tonus. 

  Galerija fotografija - kliknite na sliku za povećanje