Kromoterapija

 

Kromoterapija


Kromoterapija

Prirodna terapija bojama s ciljem revitalizacije organa i sustava kako bi se uspostavila energetska ravnoteža.

Liječenje bojama je bazirano na drevnim znanjima i ezoteričnoj znanosti koja je potvrđena saznanjima moderne zapadnjačke znanosti. Još u starim civilizacijama bilo je poznato da boje liječe. Smatralo se da one uspostavljaju ravnotežu duše i predstavljaju važan čimbenik u liječenju mnogih bolesti. U medicini se boje sve češće koriste u saniranju alergija, upala, reumatskih bolova, migrena i hormonalnih smetnji te psihičkih tegoba kao što su stres, tjeskoba, nesanica i strahovi.
Suvremeni znanstvenici smatraju da liječenje bojama predstavlja jednu od najperspektivnijih i najefikasnijih metoda liječenja. Oni tvrde da mozak shvaća boje isto kao želudac hranu, pa kao što naš organizam povremeno traži neku vrstu hrane, tako su mozgu potrebne i određene boje.

U posljednje vrijeme boje sve više ulaze i u kozmetičke salone za tretmane protiv celulita, bora, akni i prekomjerne težine, stoga većina modernih wellness centara u svom programu nude kromoterapiju.

Uz zimske radosti, najhladnije nam godišnje doba može donijeti i vrlo ozbiljnu depresiju. Malim trikovima, svijetlom i bojama, vrlo uspješno možemo zavarati svoj mozak i značajno utjecati na raspoloženje. Terapija bojama koristi se i za psihičko opuštanje i liječenje posljedica stresnih stanja.

Ako je moguće, priuštite si terapiju bojama. Ona ima nevjerojatno pozitivne psihosomatske učinke na organizam.

Poznato je da žuta boja, podjednako kao i narančasta, podiže raspoloženje i potiče na aktivnost, crvena izaziva intenzivne osjećaje i aktivira izmjenu tvari u organizmu, plava potiče mentalne funkcije, a zelena smiruje i stvara osjećaj ugode. 
No terapija obojenom svijetlošću nije učinkovita samo kada je riječ o zimskoj depresiji. Liječnici, a posebno dermatolozi i psihoterapeuti, vrlo je uspješno primjenjuju u liječenju svih oblika depresije, poremećaja rada srca, migrena i glavobolja, neurodermatitisa, prekomjerne težine, ali i nedostatka apetita. U kozmetičke svrhe njome se bore protiv bora, akni i celulita.

Boje i njihov terapeutski učinak:

Crvena: Boja nagona, vezujemo je uz fizičku energiju, libido i seksualnost. Vibracije su joj snažne i tople. Izaziva intenzivne osjećaje, poboljšava krvnu sliku, normalizira protok krvi i razmjenu tvari u organizmu.
Iako pomaže u svladavanju negativnih misli, crvena asocira i na ljutnju; ako u našem sustavu imamo previše ove boje ili je ima previše u našem okruženju, možemo osjećati iritaciju, nestrpljivost te se osjećati nelagodno. 
Crvena boja  koristi u liječenju paralize i raznih upala u organizmu, djeluje uspješno u borbi protiv akni, osipa i posljedica opeklina te smrzavanja kože.
Žuta: Daje osjećaj topline i svjetla, potiče odvažnost, optimizam, te povećava koncentraciju i pamćenje. Pomaže pri donošenju odluka, ispravnih prosudbi, dobroj organizaciji, usvajanju novih ideja, potiče sposobnost da se stvari sagledaju iz više točaka. 
Previše žute izaziva mentalnu napetost i osjećaj zasićenosti. 
Povoljno djeluje i na rad probavnoga sustava te ublažava strije. Korisna je i za kožu, živčani sustav i vid. Čisti organizam od toksina, pomaže kod zatvora, utječe na kretanje tjelesnih tekućina, kontrolira znojenje i smanjuje nadutost. Korisna je kod nedostatka samouvjerenosti i optimizma. Uz pomoć energije žute boje svakako se lakše nositi sa poteškoćama, stoga se okružite žutom bojom kada donosite velike životne odluke.
Zelena: Dobiva se miješanjem žute i plave i najuravnoteženija boja u spektru. Instinktivno je tražimo kada smo pod stresom ili kod emocionalnih trauma. Stvara osjećaj ugode, opuštanja; umanjuje stres i balansira emocije. 
To je vesela i opuštajuća boja koja potiče znatiželju, no u prevelikim količinama izaziva hiperaktivnost i neodlučnost. 
Pomaže u uspostavljanju pravilnog ritma rada srca, odmara oči, djeluje protuupalno i antialergijski, pospješuje rad bubrega i smiruje glavobolju i nervozu, te smiruje i nadraženu kožu. Zelena boja pomaže u slučaju klaustrofobije, jer simbolizira prostranstvo i dovodi u harmoniju.
Plava: Boja smirenja, ali i kontrole. Poput zelene i tirkizna plava pomaže kod mentalne napetosti i umora. Inače, plava boja pojačava mentalne sposobnosti, potrebu za komunikacijom i kreativnim izražavanjem. 
U prevelikoj količini izaziva nesigurnost i nestabilnost. 
Ublažava osjećaj boli, a korisna je u borbi protiv migrena, bolova u vratu i leđima. Normalizira preosjetljivu i upalama sklonu kožu te postiže zavidne rezultate u terapiji nesanice i regulaciji tjelesna težine.